Press enter to see results or esc to cancel.

8 tips til deg som driver eget selskap

Å drive eget selskap er drømmen for mange. Endelig får du muligheten til å drive selv og jobbe med det du elsker. Det er du som bestemmer, ingen kan fortelle deg hva du må gjøre. Takk og adjø til sjefen, nå er det din tur.

Men å drive for seg selv er hardt arbeid. Mange lange dager. Og man har ikke oddsen på sin side,  faktisk er det de færreste som klarer det. Ifølge statistisk sentralbyrå vil over 70% av nyetablerte selskaper gå dukken innen fem år. Den statistikken er det ikke noe særlig å bli en del av. Vi skal ikke si at dette gir en garanti for å lykkes, men om du følger et par tips og triks er du i det minste godt rustet.

1. Gjør research

Dette kommer allerede før du setter i gang. Forsikre deg om at det faktisk er en etterspørsel etter det du har å tilby. Det holder ikke å synse seg frem til at “dette er det sikkert noen som kunne tenke seg”. Gjør en skikkelig markedsanalyse, se hvor behovet er, og fokuser på det. Mange bedrifter går under før de i det hele tatt er i gang, nettopp på grunn av mangel på etterspørsel. Når du har funnet det, kan du fokusere på det du er god på.

2. Hold deg til det du kan best

Det er jo derfor du vil drive eget selskap – for å gjøre det du liker og kan best. Men det å drive for seg selv innebærer mye mer enn akkurat det. Det er administrasjon, økonomi, markedsføring og mye mer. Hvis du er god på å bygge hus, gir det liten mening å bruke mesteparten av tiden på å føre regnskap.

Rydd heller plass i budsjettet til å få noen som kan det til å gjøre jobben. Du vil nok bruke mer tid på å gjøre noe du ikke kan enn å tjene hva det koster å betale noen. Da vet du også at det blir gjort riktig. Og det bringer oss videre til neste punkt.

3. Ikke gjør alt alene

En ting er jo det åpenbare, å overlate arbeid til de som kan det gir også best resultat. Men det er flere fordeler ved å ha gode samarbeidspartnere. Når man er flere som arbeider mot samme mål, kan det være med på å både inspirere og motivere til å gjøre det som skal til for å lykkes. Være på samme lag, rett og slett.

Og det kan også hjelpe på ansvarsfølelsen. Ja, det høres dumt ut. Klart du vil lykkes! Men når du er alene kan det være litt lettere å utsette til i morgen. Ikke være fullt så grundig i forberedelsene bare denne ene gangen. Ta en liten gamble. 

Er dere flere, vil en gamble gone wrong ha følger for andre enn deg selv. Med det i bakhodet blir det fort viktigere å sørge for at du gjør tilstrekkelig research, og tar nødvendige forholdsregler. Og ikke minst blir du stadig minnet på at du har mye å lære.

Fire armer samarbeider

4. Du blir aldri utlært

For det er ingen som vet alt. Alt for mange såkalte “eksperter” henger igjen i fortiden. Dette varierer selvsagt stort fra bransje til bransje, men mest sannsynlig går utviklingen i en rasende fart. Og da gjelder det å være oppdatert på hva som skjer. Særlig når du driver eget selskap.

Meld deg på kurs. Følg med på hva som skjer innen bransjen, gjerne gjennom bransjeblogger eller -blader. Driv aktivt med networking. Å være tidlig ute med nyvinninger og hoppe på trender kan bety forskjellen på å overleve eller ikke. Hørt om Kodak og Blockbuster? 

5. Tenk langsiktig

Rom ble ikke bygget på én dag. Og det blir nok ikke selskapet ditt heller. Gi det heller tid, bygg gode rutiner og en solid stamme for selskapet. Du skal selvfølgelig ha kortsiktige mål på veien, men de er alle en del av en langsiktig plan. Å ta langsiktige beslutninger vil være med på å bygge en trygg bedrift.

Selv om en midlertidig oppgang i inntekten kan være fristende, er det viktig å se på hva det vil si for det store bildet. Vil det å inngå en avtale nå ødelegge for potensielle avtaler i fremtiden? Eller er dette en mulighet du må bli med på nå, hvis ikke kan det være for sent? Dette er avgjørelser som kan ha stor innflytelse på hvordan selskapet ser ut om noen år.

6. Ha orden på kontantstrømmen

Økonomistyring er kanskje ikke grunnen til at du valgte å starte for deg selv. Men det er ikke mindre viktig av den grunn. Rot i økonomien er den sikreste oppskriften på dårlig nattesøvn og stressende hverdag, så her gjelder det å ha ting i orden. En likviditetsskvis kan faktisk bety kroken på døra for selskapet, og for å lykkes er det avgjørende å ha kontroll på dette.

Hvis du ikke er en racer på regnskap, og ikke har ressurser til å ansette folk til å gjøre jobben, finnes det flere tjenester som gjør oppgaven enklere. Luca Regnskap, Fiken og Conta er eksempler på dette. De gjør ikke heeeele jobben for deg, du må fortsatt plotte inn selve tallene selv. Men de sørger for at transaksjoner blir ført riktig, og minner deg også på oppgaver og meldinger som må leveres inn.

Og apropos det…

7. Lever i tide

Det å være strukturert er alfa og omega i å drive en vellykket bedrift. Og det innebærer å ha kontroll over frister og innleveringer. Det er viden kjent at det er to ting som er sikre her i verden, død og skatt. Men mange glemmer den tredje tingen. Nemlig innleveringer til Altinn.

Vi har tidligere skrevet om tvangsmulkt. Du kan jo mene hva du vil om den, men trikset for å unngå ubeleilige dagbøter er jo å levere i tide. Og det er en del å ha kontroll på, så her gjelder det å holde tunga rett i munn. MVA-meldinger, tredjepartsopplysninger og og AR-oppgaven, alt skal føres og leveres. Akkurat når det kommer til det her kan jo BizBot heldigvis hjelpe deg, alt er gjort med et tastetrykk. 

8. Koble av

Og så er det viktig å huske på å slappe av. Selv om du driver eget selskap er det andre ting som også betyr noe. Livet er mer enn bare jobb, uansett hvor moro det er eller hvor bra det går. Den beryktede veggen kan komme krypende uten at du merker det, og når den først er der er det for sent. Det å stoppe opp og reflektere over det du driver med kan være godt for både kropp og sinn.

For er det egentlig verdt det? Ja, det er gøy å drive for seg selv, men det er også enormt mye arbeid. Får du tid til en hyggelig kveld med venner og familie. En tur i skogen? Den ferieturen du har ventet så alt for lenge på? Til syvende og sist er det viktigste at du jobber for å leve, ikke lever for å jobbe.

panoramautsikt fra fjelltopp