Press enter to see results or esc to cancel.

Invester i startups

Flere og flere ser verdien av å investere pengene sine, og interessen for å investere i aksjer har eksplodert de siste årene. På to år har Oslo Børs sett 120 000 nye småinvestorer, og tallet ser bare ut til å øke videre. Men hva med å ta det ett steg lenger? For mens det har blitt ganske vanlig å investere i eiendom, aksjer og fond, kan det å være med i en startup bli både spennende og lukrativt.

Ikke uten risiko

Samtidig er det viktig å huske på det ikke er risikofritt å investere i startups. Nyoppstartede selskaper er mindre likvide, og det er slett ikke sikkert selskapet overlever. Faktisk viser tall fra SSB at nesten tre av fire nyetablerte selskaper er borte etter fem år. Enkeltmannsforetakene bidrar riktignok greit til dette tallet, men også blant AS er en stor andel konkurs allerede etter første året. Og mange av de som klarer seg holder bare så vidt hodet over vannet. Så hvordan skal vi finne de som faktisk blir raketter?

Finn et godt team

Det er fort gjort å se seg blind på en god idé. Det er jo tross alt det startups handler om. Men en god idé er ikke bedre enn de som utfører den. Her er det viktig å finne en synergi. Idéen må selvsagt være bærekraftig, men de som jobber med idéen må også være i stand til å ta den til neste nivå. Derfor er det ofte viktigere å finne et godt team enn å finne en god idé. 

Samtidig er det også viktig at teamet har den bransjekunnskapen som skal til. Det er mange dyktige folk der ute, men det er ikke sånn at noen kan alt. Se for eksempel på Bitcoin, som ble dømt nord og ned av de aller fleste økonomer og investorer i mange år. I dag har flere tunge, finansielle institusjoner som Morgan Chase og Goldman Sachs snudd, og ser store muligheter i både verdien og teknologien. Bortsett fra Trygve Hegnar da.

en arbeidsgruppe

Bidra med egen kompetanse

Det er ingen tvil om at Hegnar er en dyktig finansmann, men holdningene hans til Bitcoin og blokkjedeteknologi viser at det ikke er ham man vil ha på laget om man skal drive med noe sånt. Det gjelder å finne en startup hvor man kan bidra. Se gjerne til bransjer du kjenner godt til, og hvor du allerede har gode kontakter. Om du kan stille med kompetanse og nettverk for selskapet, er de allerede bedre stilt til ferden videre.

Det betyr selvfølgelig ikke at du er nødt til å ta deg jobb i startupen du investerer i. Men å starte opp et selskap er hardt arbeid, og litt veiledning underveis kan være gull verdt. Som investor er du jo interessert i at selskapet skal lykkes, så bidra der du kan. Kom med råd om muligheter eller hindre, og del av egen erfaring. Det øker sjansen for at det går veien.

Viktig at selskapet har potensiale

Så var det dette med risikoen da. Skal du først begi deg ut på noe sånt noe, er det viktig at oppsiden også er til stede. Det holder ikke om taket på selskapet er en verdidobling hvis muligheten for null er større. Se gjerne etter idéer som kan gå 10-20 gangen, da får du igjen for den høye risikoen. Samtidig må du være realist. Er det faktisk mulig at dette er noe som slår an? Hvordan er det med verdivurderingen?

Og av samme grunn er det lurt å spre risikoen. Dette er ganske basic investeringsstrategi. Gründer- og venturemiljøet i Norge er i sterk vekst, og det er flere eksempler på at det er mulig å lykkes også om du kommer fra lille Norge. Tenk bare på selskaper som Kahoot og Remarkable.

Så kan det være vanskelig å finne inngangen til den neste, store suksessen. Det er jo ikke sånn at disse selskapene omsettes på børsen, og ofte må du ha de riktige kontaktene for å i det hele tatt ha mulighet til å komme inn. Da har vi en mulighet til deg her.

Vil du være med?

Vi liker jo å tro på det vi driver med. Og i BizBot gjør vi nettopp det. Det er mange fallgruver i det å drive eget selskap, og det er disse fallgruvene vi vil gjøre det enklere å unngå. Vi vil imidlertid ha flere med på laget. Vi har allerede en fin gruppe investorer, men for å utvikle plattformen videre er vi på jakt etter enda flere. Enda flere som vil hjelpe andre småbedrifter med å vokse, og gjøre det enklere å drive selskap. For alle kan bli investorer.

Så om du enten har kompetanse du tenker kan være med på løfte plattformen vår ytterligere, et nettverk av potensielle bidragsytere eller på andre måter føler du kan bidra, ikke nøl med å ta kontakt! Vi tar gjerne en prat om du føler du har noe å komme med, helt uten forpliktelser. Du kan også fylle ut skjemaet under.


[hubspot portal=”4862631″ id=”0963f3bf-b344-4188-b148-821a9d6dcc30″ type=”form”]